Lineair versus associatief denken

Lineair versus associatief denken belangrijk voor interculturele communicatie

Je kan op veel verschillende manieren denken. Soms vergeten we dat omdat in onze educatie over het algemeen lineair denken sterk overheerst. Dit zie je ook in het bedrijfsleven waarbij van alles helder moet worden gemaakt: processen, kengetallen, beleid en richtlijnen, zelfs een uitgeschreven gedragscode. Alsof we allemaal een robot zijn, je stopt er de juiste codes in en het ding gedraagt zich precies zoals een ander (de leiding, het management) wil. Zo raak je wellicht een beetje het contact kwijt met je eigen wil en doelen, je kracht en je kwaliteit. Associatief denken is heel natuurlijk en een eigenschap die we allemaal bij geboorte hebben meegekregen. Vergeet het dan ook niet te gebruiken. Bewust inzetten van verschillende vormen van denken kan een krachtige tool zijn om met elkaar in contact te komen, mekaar te begrijpen.

Dit is met name belangrijk bij interculturele communicatie. Ga er nooit van uit dat iemand hetzelfde denkt als jij. Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, we vergeten soms bewust te communiceren. Dat de persoon tegenover je zich maar moet aanpassen is onzin en niet effectief. In geen enkele omgeving, zij het zakelijk of privé.

By |2017-01-13T16:26:57+00:00October 18th, 2016|NL blogs, Uncategorised|0 Comments

Leave A Comment