Wat is vertrouwen?

kid-and-bubbles

Vertrouwen in menselijke relaties

Ik blijf dit een erg interessant onderwerp vinden. Vertrouwen moet je verdienen schreef onlangs iemand me. Maar is dat waar? Vertrouwen is het fundament onder onze relaties. Als ik vraag wat vertrouwen is dan weet iedereen wat het betekent, maar niemand kan me een definitie geven. Noch kan ik een bruikbare definitie vinden op het internet. Wel veel synoniemen, zoals betrouwbaar, stabiel, rekenen op, maar geen werkelijke definitie. De volgende beschrijving hiep me wel een stukje verder: erin geloven dat iets waar is. Waarheid en vertrouwen hebben dezelfde basis en het geloven in de waarheid of geloven in vertrouwen geeft ons een glimp van de werkelijke betekenis. Vertrouwen is niet op harde feiten gebaseerd.

Wat is vertrouwen?

Hierbij een door mijzelf samengestelde definitie :

“Vertrouwen is het vermogen van een of meer mensen om contact te leggen om gezamenlijk een bepaalde activiteit te gaan realiseren en waarbij er sprake is van een bepaalde mate van risico. Dit risico valt samen met het gegeven dat bij vertrouwen het geven vaak voor het ontvangen uitgaat.”

Iedereen begrijpt dat vertrouwen zeer waardevol is en we maken er in ons dagelijks leven veelvuldig gebruik van, ongeacht de context. Wanneer we onze kinderen naar de opvang brengen vertrouwen we erop dat ze daar veilig en wel zijn. Kijk maar eens naar bovenstaand plaatje, een jongetje dat bellen blaast en de hand van een volwassene vasthoudt. Mijn kinderen willen ook vaak een hand vasthouden, misschien geeft dit hun een gevoel van veiligheid en verbondenheid. Het kind geeft vertrouwen aan de ouder en wij handelen hiernaar.

Wanneer we een ingewikkelde zakelijke deal sluiten, maakt niet uit hoeveel geld ermee gemoeid is, is vertrouwen altijd een belangrijk onderdeel. Geen contract is volledig genoeg om alle toekomstige gebeurtenissen te dekken.  Zouden we zonder vertrouwen een deal kunnen sluiten? Volgens mij zijn er verschillende manieren om naar vertrouwen te kunnen kijken.

Denk aan de mate en het soort van vertrouwen dat je kan hebben en in hoeverre gevoel en gedachten erbij betrokken zijn. Wie geef ik mijn vertrouwen en om welke redenen. Afgelopen jaar ben ik aan een whitepaper begonnen om het onderwerp voor mijzelf te verduidelijken. Maar ik heb het toendertijd niet afgemaakt. Ik kon er destijds nog niet de vinger opleggen.  Totdat een vriend van mij onlangs vertelde over de problemen rondom vertrouwen die hij waarnam bij een bedrijf dat hij adviseert.  Geinspireerd hervond ik mijn enthousiasme en kwam tot een inzicht.

Innerlijk Landschap?

Hoe zal het zijn wanneer we vanuit het perspectief van het Innerlijk Landschap naar vertrouwen kijken? Het Innerlijk Landschap zou je kunnen zien als een stapel legoblokjes, waarbij elk blokje afzonderlijk wordt bekeken en de relaties ertussen. Ze kunnen worden gebuikt in een bepaalde situatie op een bepaald moment in de tijd  om naar jezelf te kijken en naar de ander waarmee je in contact bent, zodat de drijfveren van het gedrag van de personen die betrokken zijn bij de interactie duidelijk worden. We hebben het Innerlijk Landschap toegepast om zakelijke trainingen over bijvoorbeeld macht en interculturele communicatie verder aan te scherpen.  Dit heeft geleid naar een geavanceerde methode om communicatie technieken toe te passen. Wanneer we begrijpen door het toepassen van de modellen hoe de persoon die voor ons zit communiceert, kunnen we ons eigen communicatiestrategie beter kiezen en verfijnen. Hierdoor behalen we vertrouwen en invloed.

Whitepaper over vertrouwen

Hier is het. Een andere kijk op vertrouwen om het onderwerp te doorgronden en te begrijpen. We hebben een deel van het Innerlijk Landschap gebruikt om een  gecompliceerd onderwerp als vertrouwen te doorzien.  Klik op de link en het is voor jou. Helemaal gratis, je hoeft geen contactgegevens na te laten.

Ik vertrouw erop dat wanneer je na het lezen waardevolle feedback of opmerkingen hebt, je deze met me deelt.

Richard

Whitepaper wat is vertrouwen?

By |2017-01-13T16:26:57+00:00November 4th, 2016|NL blogs, Uncategorised|0 Comments

Leave A Comment