Wat is humanisatie?

Wat bedoelen we met humanisatie?

Humanisatie is je als mens te blijven ontwikkelen om je potentieel zoveel mogelijk te vergroten. Maar wat betekent dit nou precies? Waarom is een mens in potentie meer dan een biologische levensform en hoe zou je dit beter kunnen weergeven? Definiëren wat een mens is, een mens maakt is een moeilijke opgave. Een mens heeft een doel in zijn leven, zelf gekozen of op een of andere manier met de geboorte meegekregen of een mens voelt zich uitverkozen om bepaald werk te doen. We zijn allemaal unieke wezens, een ieder van ons heeft verschillende krachten en zwaktes. De meeste van ons vinden het fijn om in een sociale context te leven. We leven, hebben elkaar lief en een groot deel van de mensen aanbidt een god of meerdere goden.

Mind games zijn niet nodig?

Stop met het gefilosofeer en gerommel met woorden en betekenissen: Humanisatie betekent je doel, krachten en kwaliteiten te ontdekken en de vaardigheden te leren om je doel in de wereld te kunnen zetten en tegelijkertijd je krachten en kwaliteiten hiervoor te gebruiken. Het is denken in termen van wij. Een mens wordt steeds meer mens wanneer hij geaccepteerd wordt door zijn medemensen terwijl hij trouw is aan zichzelf. Zo eenvoudig is het uiteindelijk.

We raken ons menszijn kwijt!

Naarmate we ouder worden wordt de druk door de mensen in onze omgeving opgevoerd om in hun idee van de wereld te gaan passen. Dit komt niet noodzakelijkerwijs overeen met ons eigen idee van de wereld. Dit proces zorgt ervoor dat we onszelf en ons doel uiteindelijk vaak verliezen. We gaan ons identificeren met de oppervlakkige ideeën, gevoelens van de wereld in plaats van met wat we werkelijk zijn.

“I see dead people”

De zombies onder ons zijn de mensen die het contact hebben verloren met hun innerlijk doel, krachten en kwaliteiten. Wat overblijft is een slap aftreksel van wat het werkelijk betekent om mens te zijn. We worden rationeel en emotioneel stabiel en vastgeroest. We hebben een bepaalde houding, die dan weer door anderen op een bepaalde manier gezien wordt. Erg handig, maar we verliezen de mogelijkheid om geïnspireerd en enthousiast te raken. En  veel meer dingen die we ons vaag herinneren uit onze vroege kindertijd.

Humanisatie is onze weg hiernaar bewust terug te vinden. Humanisatie betekent niet jezelf kwijtraken wanneer je je eerste stappen in de maatschappij zet. Humanisatie is een weg vinden om jezelf te behouden en dit bewust in te zetten om de fundering van je leven op te bouwen. Het is levenslessen ter harte nemen om jezelf beter en beter te leren uitdrukken zodat je de waardering krijgt die jij verdient voor wie je bent.

 

By |2017-01-13T16:26:57+00:00November 10th, 2016|NL blogs, Uncategorised|0 Comments

Leave A Comment